Věstonická venuše zblízka Akce

21.11. 2023

Možnost zblízka spatřit originál Věstonické venuše starý přes 27 tisíc let  letos využili šesťáci a sedmáci, kteří se vypravili do Národního muzea v Praze.

Kromě této nejcennější sošky obdivovali žáci také další artefakty nalezené v okolí Dolních Věstonic na jižní Moravě - šperky, drobné sošky, vše ze starší doby kamenné - paleolitu. Kromě samotné výstavy absolvovaly děti také lektorský výukový program a musely vyplňovat tematické pracovní listy. 

Když už jsme byli v našem hlavním městě, porozhlédli jsme se drobně také po památkách. Největší úspěch měl orloj.

Stranou jsme nenechali ani kulturní vyžití - např. šesťáci navštívili motýlí svět a dům her a dětské zábavy. Sedmáci si prošli Václavské náměstí a vyzkoušeli nabídku nejrůznějších obchodních řetězců.

Cesta vlakem všechny ty zážitky ještě více umocnila. Naštěstí jsme se všichni vrátili v pořádku a hlavně plánovaně a na stanovený čas! 

Děti chválím za slušné chování během většiny dne, zejména pak v Národním muzeu, kde některé dámy, které mají na starosti hlídání prostor, asi nikdy neměly děti a nemají ani vnoučata... Je škoda, že stále v našem největším a nejznámějším muzeu platí velice konzervativní a zastaralá pravidla typu hlavně se ničeho nedotýkat, na nic nesahat a nikam si nesedat... V 21. století by už člověk hlavně pro děti očekával jiný přístup...

Přesto si všichni exkurzi užili, máme pěkné vzpomínky a třeba šesťáci si mohou říci, že během necelého jednoho roku už viděli korunovační klenoty i originál Věstonické venuše. Kdo z vás to má, chce se mi napsat na závěr... Budeme se těšit na další skvělé výlety.       

  

Autor: Mgr. Jiří Lux

Zobrazení stránky: 0x