Úspěch v Olympiádě mediální gramotnosti Soutěže

05.11. 2023

Letos poprvé se uspořádala Olympiáda mediální gramotnosti, která si klade za cíl naučit žáky kriticky pracovat s informacemi z médií, umět rozeznat pravdu od záměrné lži a vědět, jak se mají správně chovat nejen ve virtuálním světě. Více informací na: Olympiáda mediální gramotnosti pro ZŠ (medialnigramotnost.com)

Základního celorepublikového kola se v kategorii pro 2. stupeň zúčastnilo přes 11 200 žáků! Za naši školu se jí účastnilo osm vybraných sedmáků, kteří se v rámci předmětu člověk ve společnosti chystali na záludné otázky z oblasti dnes tolik potřebné mediální výchovy. Někteří z nich si zkoušeli nejrůznější fígle a účastnili se i webinářů o tom, jak rozeznat informaci od dezinformace, co jsou veřejnoprávní a soukromá média, jak funguje naše digitální stopa, jak rozeznat falešnou fotografii upravenou umělou inteligencí od té pravé  apod.

V takto těžké a tvrdé celorepublikové konkurenci se hned půlka zúčastněných sedmáků vešla do první tisícovky, což považuji za velký úspěch. Na děleném 589. až 603. místě se umístil s 25,5 body Vítek Palán. Jako druhý od nás na 630. až 636. příčce byl Dan Michek s 25,3 bodu. Třetí místo obsadila Péťa Albrechtová a stačilo to na celkové 772. až 780. pořadí. Do první tisícovky se ještě na 978. místě vešla Káťa Krejčová. O pořadích mnohdy rozhodovaly desetinky i setinky bodu. Považte, že celkový republikový vítěz měl jen o 12 bodů více než náš Vítek. Tak silná byla konkurence!

Úspěchu se ale dočkali i naši čtvrťáci, kteří se pod vedením třídní učitelky Mgr. Senetové účastnili v kategorii pro 1. stupně ZŠ. Z celkového počtu 1770 účastníků byl nejlepší Péťa Zaplatílek na děleném 478. až 507. místě. Do první tisícovky se dále ještě vešli Jarda Špůr, Vítek Šubr a Filip Matouš. Celkově se 1. kategorie od nás účastnilo šest čtvrťáků.

Všem zúčastněným i umístěným moc gratuluji za skvělou reprezentaci školy a věřím, že i díky účasti v této soutěži si na ně dnešní mediální a internetoví ,,šmejdi" jen tak nepřijdou!   

     

Autor: Mgr. Jiří Lux

Zobrazení stránky: 0x