Pod Zvičinou chceme čisto! Akce

18.05. 2024

Velmi pěkná tradice, konaná k příležitosti dni Země, do níž se zapojují žáci 9. třídy, měla svá pokračování i letos. Tento rok jsme navíc využili možnost připojit se do soutěže "Cirkulujme" a akce „Ukliďme svět“. To je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky a jejíž cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek.

Vlivem nepříznivého počasí se termíny našich úklidů odpadků přesunuly až na květen. Po dva úterky se deváťáci vydali na úsek silnice Zdobín – Třebihošť/Dolní Dehtov, který je typický vysokou koncentrací příkopového odpadu. Po nezbytném bezpečnostním proškolení a vybavení reflexními vestami se šlo na věc. Hned od prvních metrů bylo jasné, že nepůjde o to, zda něco najdeme, ale zda nám vůbec budou stačit pytle. Předpoklad nejvyššího zastoupení PET lahví a nápojových plechovek se potvrdil. Z dalších materiálů to byly hlavně nápojové kelímky, nedopalky cigaret či obaly od jídla. Objevily se však ale i větší bizarnosti – jako např. svinovací metr, boty, ponožky, zrcátka, zastřihovače živého plotu či dokonce erotické pomůcky.

Důležitý byl ale výsledek. Celkem jsme za obě skupiny vysbíraly přes 10ks pytlů odpadků a pomohli tak odstranit někdy již několikaletý nános. Pochvalu zaslouží všichni zúčastnění za bezproblémový průběh a maximální možné nasazení.

Děkujeme rovněž obci Zdobín, která po předchozí dohodě zajistila svoz vysbíraných odpadků. Planeta i já všem tleskám!

Autor: Mgr. Jiří Šimek, Ph. D.

Zobrazení stránky: 0x