Osmáci ve Vídni Akce

18.12. 2023

V rámci procvičení němčiny a rozšíření kulturního rozhledu absolvovali všichni žáci osmé třídy letošní adventní exkurzi Vídní.

Na cestu jsme se tentokrát vydali netradičně i vlakem, což byl jistě velký zážitek, jež byl ale vykoupen stresem z toho, zda vše stihneme, jak máme. Po drobných úpravách a korekci programu však vše dopadlo, jak nejlépe mělo.

Co nás po více než pětihodinové cestě v hlavním městě Rakouska čekalo? Nejdříve nádherné podmořské akvárium spojené s menší zoo – Haus des Meeres. Skla s mořskými živočichy nás úplně nadchla stejně jako lemuři vozící se na krunýřích obřích želv. Jedenáct pater této budovy skýtalo i krásné výhledy na celé město. Už jen zde by se dal strávit celý den. My jsme však chtěli vidět z Vídně co nejvíce, a tak jsme se vydali dál.

Naše kroky vedly k vídeňské radnici, kde se konají místní největší adventní trhy. Mohli jsme vybírat z nepřeberné nabídky stánků či si jen užívat vůni blížících se svátků. Následně jsme se kolem parlamentu, kde všímavější jedinci objevili údajnou nahou sochu Svobody, přemístili k bývalé císařské rezidenci Hofburg, kde jsme obdivovali nadživotní sochu naší císařovny Marie Terezie.  

Poté jsme směřovali centrem města ke katedrále svatého Štěpána. Zde jsme se rozdělili. Část lačníci po spíše světských radostech navštívila řetězec rychlého občerstvení Five Guys, který v ČR zatím není, zatímco druhá polovina se potěšila zážitky duchovními – vstoupila do útrob katedrály a obdivovala nádherné gotické prvky v ní. Nadšení některých z faktu, že jsou v katedrále, mě pozitivně překvapilo.   

Pak jsme už spěchali do Prátru, kde jsme se svezli symbolem Vídně – místním vyhlídkovým kolem z roku 1897. Vše umocnila tma, která se postupně snášela na město, z níž problikávaly jednotlivé vánoční ozdůbky a atrakce.

Po 14 km pěší chůze nastala krize. Abychom vše stihli, svezli jsme se na vlakové nádraží tramvají. Vlak zpět byl naštěstí zpožděný, takže jsme nakonec vše zvládli, i když únava z tak velkého množství zážitků byla značná. Žáci však byli po celou dobu velmi ukáznění, hýřili vtipem a optimismem a všichni jsme si to hodně užili, takže velké díky i Vám, osmáci, byli jste úžasní!

Akce se líbila a splnila svůj účel, což dokládají i ohlasy na ni. Za to jsme moc rádi a jistě jsme něco podobného nedělali naposled.

Děkujeme panu učiteli Kulhánkovi za přípravu a realizaci celé akce, nad níž strávil nemálo času.

Ohlasy osmáků:

,,Nejvíce se mi líbila katedrála.“ Pavel Václavík

 

,,Plus za vtipné poznámky. Viděla jsem žraloka. Myslíme si, že ve Vídni mají nahou sochu Svobody. Byla jsem ve Five Guys a měla jsem slaninový shake!“ Lada Patzeltová

 

,,Top byly akvárium, dobrej trdelník i cesta pěšky. Jela bych znovu.“ Dáša Bisová

 

,,Byla možnost si procvičit německý jazyk. Žraloci byli boží. Taky se mi moc líbila socha Marie Terezie. Byla jsem ráda i za to, že jsme jeli jako jedna třída a moc nás nebylo. Velký plus pro učitele, že to s námi zvládli. Za mě nejlepší školní výlet, co jsem kdy zažila.“ Marťa Vondráková

 

,,Minusem bylo hodně českých lidí okolo. Všechno ostatní bylo super a užila jsem si to.“ Johy Línková

 

,,Velké kolo ve Vídni bych určitě chtěla vidět ještě jednou. Byl to skvělý zážitek.“ Ami Matoušová

 

,,Viděla jsem místa, na kterých jsem nikdy nebyla.“ Aneta Brisslingerová

 

,,Líbil se mi běh na vlak.“ Martin Vondrouš

 

,,Super byl Michal Rejl.“ Standa Toman

 

      

Autor: Mgr. Jiří Lux

Zobrazit fotogalerii na Zoneramě

Zobrazení stránky: 0x