Filip Kindl vítězem školního kola dějepisné olympiády Soutěže

08.12. 2023

Letošní klání se neslo v duchu dění ve společnosti a každodenním životě od Cyrila a Metoděje po Jana Husa. Po změně celostátních tvůrců otázek se výrazně přechází od faktografických znalostí ke čtenářské gramotnosti. Jak hodně se to odráží na celkovém pořadí, je zatím těžké s určitostí říci. Žáci s citem pro jazyk však jistě mají výhodu.  

Letošního školního kola se účastnilo rekordních 27 žáků. Ve hře bylo celkových 60 bodů. A jak vše dopadlo? Kolo bylo velmi vyrovnané a kvalitní, hned polovina účastníků skončila mezi úspěšnými řešiteli, což je 60 % správných odpovědí a více.

Na třetím místě skončil Standa Toman z 8. třídy se ziskem 46 bodů. Stříbrnou příčku obsadila teprve žákyně ročníku pátého – Aneta Šritrová, která měla stejný počet bodů jako Standa, ale o dva body lepší rozřazovací otázku. Jedná se po roce opět o velké překvapení. Ukazuje se, že i když zapojujeme do soutěže ten ,,nejmladší potěr“ spíše pro otrkání, dokáže spolehlivě ,,zatápět“ i osmákům a deváťákům, pro něž je soutěž hlavně určená. Je ke zvážení pro organizátory v ústředí, zda by nestálo za úvahu zřídit samostatné kategorie i pro tyto žáky…

Vítězem se ziskem 50 bodů se pak stal osmák Filip Kindl, letošní naše nová a výrazná posila. Moc gratulujeme!

Do okresního klání, které se koná v polovině ledna na ZŠ Komenského v Trutnově, postupuje jistě vítěz a dále druhý v pořadí. Stejně jako vloni jsem i nyní žádal o výjimku pro Anetu, neboť věkově úplně do této soutěže nespadá. Bylo mi nakonec vyhověno. Je mi hodně líto, že nemohu vzít všechny tři, protože i Standa by se neztratil a navíc ,,prohrál“ opravdu jen velmi těsně. Nakonec je náhradníkem a uvidíme, jak s přípravou ,,zacvičí“ nemocnost. Chystat se ale budou všichni tři.

Na závěr děkuji všem soutěžícím za přípravu, chválím je za přístup a krásné výsledky! Jsem moc rád, že u nás ve škole tolik dětí dějepis baví. Je to skvělé i při pohledu na to, co se vše kolem nás děje.

Všem našim reprezentantům přeji co nejlepší umístění v dalším kole. Dějinám zdar!  

Autor: Mgr. Jiří Lux

Zobrazení stránky: 0x