Šesťáci navštívili Archeopark ve Všestarech Informace

12.06. 2023

Žáci si vyzkoušeli život a nástroje pravěkých lovců a sběračů, prvních zemědělců i Keltů. Nakonec se přenesli do starověkého Říma a prošli tvrdým výcvikem legionářů. 

Na této exkurzi oceňuji možnost na vše si sáhnout a vyzkoušet, zahrát si na lovce mamutů, stavitele prvních chýší. Je fajn procházet se prvními domy zemědělců.

Letos se ale jako největší přidaná hodnota ukázal pan průvodce, který děti zaujal. Mluvil na ně jejich jazykem, zároveň však přirozeně vyzařoval respekt. Navíc na příkladech rozhodnutí pravěkých i starověkých lidí ukazoval dětem, že i ony jsou budoucnost tohoto národa a světa a musí to konečně uchopit za správný konec, takže se žákům dostávalo i patřičné výchovné lekce. Nakonec je výcvik legionářů vedený opravdu tvrdě bavil nejvíce. Ještě se mi nestalo, aby mě žáci prosili, že sem musí příští rok jet zase a opět mít tohoto pána jako průvodce. Kdyby bylo více takových aktivních a zapálených průvodců, byla by naše muzea neustále plná školáků. Prostě hlavně oni dělají exkurze přitažlivými. 

Na závěr si děti za odměnu opekly v místním pravěkém areálu buřty a pak jsme již zamířili na zpáteční cestu.

Jak se exkurze líbila?

,,Vyzkoušení života lidí v pravěku a starověku na vlastní kůži bylo moc fajn." Dan Michek

,,Nejlepší byl skvělý průvodce a ze všech aktivit pak vojenské postavení zvané ,,želva", kdy jsme si položili štíty na hlavu a skrývali se před oštěpy." Péťa Albrechtová         

,,Líbilo se mi mletí obilí na mouku." Verča Vanclová

,,Domy byly postaveny jen z listnatých stromů, protože ty jehličnaté lze hůře zachránit před ohněm." Nasťa Lavryk

,,Pracovali jsme na malém poli, kde jsme mohli vyzkoušet pravěké nástroje." Verča Kulhánková  

,,I zbraně jsme si mohli vyzkoušet." Marťa Vanclová

,,Kdyby tam byl jiný průvodce, tak je to o ničem." Honza Voňka  

,,Učili jsme se zábavnou formou." Zdenda Sojka

Autor: Mgr. Jiří Lux

Zobrazení stránky: 0x