Páťák Péťa Macek vítězem dějepisné olympiády!

07.12. 2022

Pestrá směsice 19 žáků z 5. až 9. třídy si tentokrát lámala hlavu nad tématem z moderních českých dějin, což je samo o sobě v této soutěži unikátní. Se změnou republikového pořadatele přišla jiná témata a jako učitel prosazující moderní dějiny do výuky jsem moc rád, že jsme se konečně dočkali i historie nedávné. Konkrétně je letošním tématem období let 1945 až 1992 u nás, tedy zejména éra komunismu.

Jelikož nikdo ze zúčastněných se ještě v rámci výuky vlastivědy či dějepisu k tomuto tématu nedostal, přestože při kulatých výročích se k době nedávné pravidelně vracíme, bylo plně na žácích, jak poctivě k přípravě přistoupí. O to větší překvapení pak byly výsledky, kdy se 13 žáků zařadilo mezi úspěšné řešitele, tedy ty, kteří měli více než 60 % bodů.    

Další údivem je fakt, že se soutěže, která je primárně určena pro žáky osmého a devátého ročníku a jež má letos navíc tak moderní téma, účastnilo velké množství mladších žáků, zejména páťáků – těch bylo sedm, dále dvě žákyně šestého ročníku a dva sedmáci. Faktem je, že žáci páté i šesté třídy mají mimořádné znalosti, co se moderních dějin týče, a hlavně mají zájem, takže pozvánka do soutěže se jevila jako logická. Navíc mělo jít zejména o sbírání zkušeností.

A jak to celé nakonec dopadlo a kdo nás bude v lednu v okresním kole v Trutnově reprezentovat? Na třetím místě se umístila žákyně šesté třídy Verča Kulhánková, která získala 48 bodů ze 60 možných. V přípravě na trutnovské klání bude plnit nevděčnou roli náhradnice, ale věřím, že se toho zhostí se ctí a využije přípravy ke svému prospěchu. Jako stříbrný a první jasný postupující skončil žák devátého ročníku David Karel s 52 body. A vítězem se stal a největší překvapení způsobil páťák Péťa Macek, který získal 54 bodů. Zde se vyplatila pečlivá příprava, do níž prý byla zapojena i část rodiny. Péťovi velmi gratuluji a budu se těšit na další spolupráci. Pokud si ještě navíc přičteme, že pátou a šestou příčku obsadili další tři žáci pátého ročníku, myslím si, že budoucnost naší reprezentace v této soutěži je více než nadějná.   

Všem zúčastněným děkuji za poctivou přípravu a jsem moc rád, že mají zájem o moderní české dějiny. Za sebe se budu snažit ho co nejvíce nadále posilovat a věřím, že tohle je ta cesta, jak zatraktivnit výuku a pomoci našemu národu se konečně z dění nedávného poučit.

Do okresního klání jdeme s odhodláním a čeká náš opět tvrdá příprava. Držte nám palce! Dějepisu třikrát zdar!    

   

Autor: Mgr. Jiří Lux

Zobrazení stránky: 0x