Osmáci a deváťáci navštívili Drážďany Informace

07.05. 2023

Mezi cíle této exkurze patřilo procvičení němčiny, dále poznání jiné kultury a v neposlední řadě i zhlédnutí mnoha památek a muzeí v této barokní perle přezdívané jako Florencie na Labi.

Únava z brzkého vstávání a tříhodinové cesty autobusem velmi záhy vyprchala a žáci se vrhli na poznávání prvního bodu exkurze – Muzea hygieny. Čekalo na nás hned několik interaktivních her, které jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli – např. posouvání kuličky do cíle silou vůle, sahání na trubku, která byla příliš horká i studená zároveň, zvedání závaží na čas, psaní textu, jako bychom měli Parkinsonovu chorobu apod. Navíc jsme mohli obdivovat úplně reálné exponáty typu různých vývojových stádií lidského plodu v těle matky, nadživotní model mouchy či tváře lidí postižené neštovicemi i jinými nemocemi. Právě možnost na vše si sáhnout a vyzkoušet kvitovali mnozí s nadšením.

Po uplynutí dvou hodin jsme se vydali do samého centra Drážďan a rovnou jsme vystoupali do kopule největší zdejší atrakce a symbolu města -  chrámu Frauenkirche, který doslova, stejně jako většina města, vstal z popela po ničivém bombardování spojenci v únoru 1945. Původní zachované prvky byly do kostela s pověstnou německou pečlivostí navráceny a doplněny o nové, aniž by se porušil ráz stavby. Ačkoliv nám nahoře začalo pršet, mnozí se ,,kochali“ výhledy ještě řadu dalších minut.

Před déle trvajícím deštěm jsme se následně schovali do Muzea dopravy. Zejména klukovskou část naší výpravy zde uchvátilo velké množství exponátů ze silniční, železniční, lodní i letecké dopravy, a to od jejich začátků až po žhavou současnost. Krásná byla i modelářská železnice. Jakmile jsme si mohli do některých dopravních prostředků sednou či je vyzkoušet, hned jsme využili příležitosti.

V samotném centru města – Atlmarku, který je v době adventní proslulý trhy, ale nyní je zcela ,,rozkopaný“, jsme si dali více než hodinový rozchod, jejž většina využila pro fastfoodové občerstvení. Ne tak úzká skupinka nadšenců historie, která pod mým vedením vystoupila na další věž blízkého Kreuzkirche, aby mohla obdivovat zase trochu jiný pohled na město.

Po opětovném shledání se se všemi účastníky, jsme prošli další památky v centru – radnici, operu i světoznámý Zwinger, který je bohužel nyní též v rekonstrukci. Zhlédli jsme monumentální zobrazení saských kurfiřtů na fasádě domu, došli jsme až doprostřed mostu a vyfotili se s drážďanským panoramatem. Při pohledu na sílu a mohutnost Labe jsme si uvědomili, jak malá je tato řeka u nás a jak už velmi mohutná a majestátní zde. Exkurzi jsme ukončili na labském nábřeží za chladného a mírně deštivého počasí.

Poděkování patří oběma řidičům autobusu za bezproblémový průběh cesty a i účastníkům exkurze, kteří se přes drobné prohřešky žádných excesů v chování nedopustili a skvělou a uvolněnou náladou okořeněnou častým zpěvem písní na zpáteční cestě podtrhli celkový skvělý dojem z akce. V neposlední řadě velký dík patří i organizátorovi a ,,duchovnímu otci“ celého zájezdu panu učiteli Kulhánkovi.      

Svůj účel exkurze jistě splnila. Někteří žáci odhodili ostych a poprvé zkusili mluvit německy s rodilými mluvčími. Jiní zase zcela propadli kráse muzeí či města. V podobných exkurzích po městech německy mluvících zemí budeme v příštích letech jistě pokračovat.

Co na exkurzi říkají naši žáci?

,,Viděli jsme plno památek a užili si to.“ Domča Lieserová

,,Viděli jsme, jak to vypadá jinde.“ Anežka Rydvalová  

,,Využili jsme příležitosti rozšířit a procvičit naše jazykové schopnosti.“ David Karel

,,Výhledy z Frauenkirche i kostela naproti byly majestátní, avšak trochu porušené jeřáby a elektrárnou.“ Míra Puš

,,Cesta tam byla nudná, protože tam je to vždy nudné...“  Kuba Fenik

,,Byla to skvělá zkušenost, ale ve Frauenkirche bylo moc schodů.“ Linda Čechová

,,Nejvíce mě zaujalo Muzeum hygieny a nejlepší byl rozchod. V autobuse byla v pohodě nálada.“ Káťa Balcarová

,,Zjistil jsem, že bych mohl trochu zlepšit němčinu.“ Kuba Vágner

,,Týmu ,,dějepisáků“ se to určitě moc líbilo!“ Vojta Vejs

,,Jak pršelo, tak tam bylo málo turistů a nebylo vedro.“ Eliška Krejcarová

,,Díky dobrému kolektivu cesta rychle utekla.“ Terka Šedivá

   

 

Autor: Mgr. Jiří Lux

Zobrazení stránky: 0x