Okresní kolo dějepisné olympiády Soutěže

29.01. 2023

image

Okresní klání žáků v dějepise se letos opět konalo v ZŠ Komenského v Trutnově. Účastnilo se ho na 30 zástupců. Tématem byly československé dějiny v letech 1945 až 1992, tedy období spojené hlavně s komunistickou totalitou. Jde tedy o obsah, který ani jeden z našich reprezentantů ještě v hodinách dějepisu více neprobíral. Přesto se naši chlapci rozhodně neztratili a zanechali na svém vystoupení krásný dojem.  

Péťa Macek, žák teprve páté třídy, se konkurence žáků a studentů až o pět let starších rozhodně nezalekl. Bylo velmi složité obstarat pro něho ,,divokou kartu", protože běžně se soutěže účastní jen osmáci a deváťáci, přesto se mi to nakonec podařilo. Odměnou bylo krásné 19. místo s 56 body z 80 možných, kdy za sebou nechal i studenta gymnázia či žáky velkých městských škol. Určitá nervozita se podepsala na tom, že některé správné odpovědi nakonec zaškrtal, přesto se nemá za co stydět. Jeho elán a nasazení společně s obrovskou pomocí celé jeho rodiny dávají tušit, že v něm máme velký příslib a naději do příštích let.

Deváťák David Karel se zúčastnil ,,okresu" poprvé, ale podařilo se mu prodat jeho velkou sečtělost a všeobecný přehled. 9. místo se 66 body je rozhodně skvělé. Velká smůla jistě je, že hned tři jeho konkurenti, kteří se umístili před ním, měli jen o bod více! Pokud bychom se účastnili soutěže ve kterémkoliv jiném okresu našeho kraje, bylo by hlavně Davidovo umístění výrazně lepší, v některých případech by dokonce skončil na medailových pozicích. V trutnovském okresu již tradičně doplácíme na obrovskou a tvrdou konkurenci.

Přesto si chováme malinkatou naději, že by třeba i 9. místo mohlo ještě znamenat postup na kraj, a to právě proto, že v našem okrese je nejvíce úspěšných žáků z celého kraje. Pokud to však nevyjde, rozhodně není důvod ke smutku. David dokázal, že umí, a to je hlavní!

Děkuji oběma reprezentantům za skvělá umístění a poctivou přípravu! Davidovi přeji mnoho štěstí a úspěchů v jeho budoucím zaměření na střední škole. Na spolupráci s Péťou se těším i v dalších letech!

Dějepisu zdar!!!          

  

Autor: Mgr. Jiří Lux

Zobrazení stránky: 0x