Beseda s gynekologem Informace

23.01. 2023

image

Ve čtvrtek dne 19. 1. proběhla beseda z oblasti sexuálního a reprodukčního zdraví s děvčaty z 8. a 9. třídy. Školu opět navštívil gynekolog MUDr. Tomáš Minář. Tématy setkání bylo: první návštěva u gynekologa, menstruace a antikoncepce. Na těchto besedách se opakovaně setkáváme s velkým strachem dívek z návštěvy gynekologie. Jejich strach vychází mnohdy nejen z vyprávění kamarádek, ale i různých mýtů z internetu. Dívky ze strachu či ostýchání zanedbávají preventivní prohlídky a i v případě, že mají akutní problém, odkládají návštěvu ordinace na poslední chvíli.  

Pan doktor také upozornil na škodlivost kouření ve spojení s antikoncepcí a upozornil na nebezpečí předčasného pohlavního styku a dále doporučil děvčatům preventivní očkování proti rakovině děložního čípku.  

Děvčata si mohla předem písemně připravit otázky, aby se předešlo případnému ostychu. Ne všechna děvčata se však ostýchala a průběžně se dotazovala na vše, co je zajímalo. Na závěr potleskem panu doktorovi poděkovala za velmi pěknou přednášku, která vhodně doplnila výuku přírodopisu a výchovy ke zdraví. 

Autor: Ing. Pavlína Minářová

Zobrazení stránky: 0x