Poznávací zájezd do Londýna Projekty, granty

24.05. 2022

Naše škola uspořádala v pořadí již čtvrtý zájezd do Anglie. Při plánování zájezdu na začátku školního roku vypadalo vše idylicky. Však co by nás mohlo ještě překvapit, že?! Ejhle, to jsem ještě netušila, jaké peripetie si pro nás letošní ročník přichystal. Počet účastníků se změnil podobným způsobem, jako se změnila opatření a podmínky, za kterých jsme mohli vycestovat. O počtu zbytečných dokumentů, které nás všechny stály x hodin času a také nemalé peníze, netřeba mluvit. Děkuji všem rodičům za spolupráci! Nicméně se vše podařilo a všech 29 účastníků + 2 pedagogové se ve dnech 16.-20. května vydali vstříc nabitému programu do Londýna.Než jsme zamířili na Rozvadov, vyzvedli jsme ještě naše spolucestovatele ze ZŠ Vrchlabí a pak už jsme se vydali vstříc novým dobrodružstvím.

Oproti předchozím ročníkům nás na cestě čekala hned první změna. Přes kanál La Manche jsme totiž vyzkoušeli Eurotunel, nikoliv trajekt. Tento způsob dopravy se mi vzhledem k mé klaustrofobii nezamlouval, ale ukázal se být lepším a mnohem rychlejším řešením. Všechny nás překvapilo, že tunelem jezdí pouze nákladní vagóny, do kterých všechna vozidla jedou a nejedou se převézt. Jízda pak trvala pouhých 30 minut. Tunel byl dokončen v roce 1994, je 50 km dlouhý a jeho hloubka se pohybuje 40 – 45 m pod mořským dnem.

V našem programu jsme se mohli těšit na to nej z Londýna. Denně jsme nachodili 8-10 km a obdivovali krásu tohoto města. Naše cesta mířila třeba k London Eye, Trafalgar square, Buckingham palace, Kensington palace, Covent garden, Tower bridge, Tower of London, muzeum Madame Tussaund, Greenwich a další. Ubytovaní jsme byli v hostitelských rodinách, poblíž výběru se až na jednu výjimku povedl celkem slušně. Ale je to jednou navštívit jsme si hravě poradili a zařídili vše tak, aby byly spokojené opravdu všechny děti. Záleží nám na tom, aby si děti odvážely zejména ty kladné a usměvavé zážitky a zkušenosti. A na ty se můžete těšit v dalším článku, který se snad již brzy objeví.

Za sebe musím všechny děti obrovsky pochválit. Nejen že se všichni chovali slušně a zodpovědně, ale také si vzájemně pomáhali, hlídali se, poslouchali výklad, chodili včas, nestěžovali si (možná jen úplně malililinkato na bolavé nohy 😊 ), prostě byli moc fajn! Z jejich tváří a reakcí na výlet bylo vidět nadšení a zapálení. Díky všem za skvělý čas s vámi! 😊

Autor: Mgr. Jana Kňourková

Zobrazení stránky: 0x