Osmáci navštívili síň J. A. Komenského Informace

11.03. 2022

 

Právě probírané učivo o životě a díle J. A. Komenského si žáci v pátek 11. března zopakovali a obohatili návštěvou zdejší pamětní síně a pozůstatků základů zámku. Výkladu se jako již tradičně při této příležitosti chopil pan Ing. Petr Mlejnek, jemuž patří velký dík za umožnění této akce.

Osmáci nejdříve prošli odkrytými základy zdejšímu zámku, který se bohužel nedochoval. Právě v těchto místech se v letech 1626 – 1628 Komenský před katolíky ukrýval. Zde se pomalu loučil s českou vlastí, kterou již nikdy navštívit nemohl. Stal se jedním z nejznámějších českých uprchlíků vůbec.

Dále kroky účastníků směřovaly do malé, ale útulné místnosti, která je celá věnována životu a dílu tohoto pedagogického reformátora a učence, z jehož myšlenek čerpají učitelé dodnes. Děti tak měly možnost seznámit se s detaily jeho neklidného života i s většinou jeho knih. Bez zajímavosti nejsou ani ukázky z děl, kde vzpomíná právě na úkryt v Bílé Třemešné. Poutavá byla též maketa přibližné podoby třemešenského zámku.

Po nezbytné společnou fotce pod zlatou bustou Učitele národů odcházeli žáci obohaceni o nové poznatky o tomto asi nejslavnějším člověku, který prošel dějinami naší obce. Kdo jiný než právě my bychom měli být hrdí, že někdo takový celé dva roky obdivoval krásy naší krajiny a zdejší lidé mu ochotně poskytovali úkryt. Je velká škoda, že téměř všichni žáci byli v památníku poprvé právě až nyní se školou. Vždyť na co jiného můžeme být právě zde tak hrdí?           

Autor: Mgr. Jiří Lux

Zobrazení stránky: 0x