Madagaskar - Adamův příběh pradávné Lemurie

22.12. 2021

V pondělí 13. prosince žáci 4. až 9. třídy navštívili unikátní populárně naučný, multipředmětově zaměřený vzdělávací program s přírodovědně-historicko- zeměpisným přesahem v rámci projektu Planeta Země 3000.

Magické a tajemné tradice jsou nedílnou součástí života obyvatel neobyčejného ostrova jménem Madagaskar. Stali jsme se součástí famadihany v programu s názvem "Madagaskar - Adamův příběh pradávné Lemurie". Společně jsme zažili nevšední příběh plný tajemných rituálů, neobyčejných zvířat a dechu beroucí přírody. Mohli jsme obdivovat jedinečnost a krásu tamější přírody, kulturu a zvyky Malgašů, taje domorodých tradic a jedinečnou atmosféru čtvrtého největšího ostrova na světě. Viděli jsme příběh o vtipných lemurech, podivných chameleonech, vznešených baobabech a o nevšední malgašské kultuře. Setkali jsme se s lemury kata, ksukolem ocasatým, ploskorepem třásnitým i s hroznýšem madagaskarským a mnoha dalšími živočichy, kteří tu žijí.

Expedice se nesla ve znamení hledání světově unikátní ceremonie. Tamější lidé bezmezně věří v sílu mocných duchů a démonů, kterým přinášejí oběti a k jejichž uctění vykonávají pestré rituály. Ve velké úctě Maglaši chovají také své předky. Věří, že smrtí nic nekončí. Obřadem, po kterém se mrtvý předek stane všemi váženým razana, je pohřební rituál, během něhož dochází k exhumaci jeho ostatků. Fascinující ceremonie s mystickým názvem famadihana je jednou z neuvěřitelných tradic naší planety Země. Tento projekt jsme letos navštívili již po desáté a opět v nás zanechal neopakovatelné dojmy.

Autor: Ing. Pavlína Minářová

Zobrazení stránky: 0x