Exkurze v pivovaru

29.04. 2022

V úterý 26. 4. 2022 jsme se s žáky deváté třídy připojili k plánované exkurzi páté třídy do pivovaru v Nové Pace. Deváťáci měli možnost vidět celý proces výroby piva, který teoreticky již znali z hodin chemie. 

Tradice vaření piva v Nové Pace sahá již do 13. století. Pivovar Nová Paka a.s. je pivovar se sladovnou tzn., že jsme se seznámili nejen s výrobou piva, ale i s výrobou sladu. 

Paní průvodkyně nám podrobně vysvětlila všechny procesy – máčení, klíčení nebo hvozdění. Jak vzniká slad, co je to sladina a mladina, proces kvašení a dokvašovaní. Prošli jsme srdcem pivovaru – varnou. Kdo chtěl, mohl ochutnat a porovnat chutě sacharidů v zeleném sladu nebo ve sladině a tím i celý proces štěpení cukrů lépe pochopit. Po řádném prokvašení na spilce je pivo přečerpáno do ležáckého sklepa. Pivo zde v uzavřených ležáckých tancích dokvašuje. Při tomto procesu je důležitá nízká teplota, která je udržována chlazením a pohybuje se kolem 0° C. 

I když v řadě našich minipivovarů vaří samouci, tak možná že někdo z našich žáků se rozhodne pro řemeslo ,,sladovník – pivovarník“. Vždyť řemeslo má zlaté dno a u sládka to platí dvojnásob 😊. 

Autor: Ing. Pavlína Minářová

Zobrazit fotogalerii na Zoneramě

Zobrazení stránky: 0x