První pohodová středa – pečeme

19.05. 2021

I když jsme během distanční výuky udělali velký kus práce, pořád tomu něco chybělo. A tak jsme vyhlásili „pohodové středy“.

Očima dětí:

„První pohodovou středu jsme šli do kuchyňky. Udělali jsme si skupinky a vybrali jsme jeden z receptů, které nám paní učitelka rozdala. Nám se líbil koláč s ovocem. Šli jsme si pro suroviny, odvážili potřebné množství a pustili se do práce. Do misky jsme dali máslo, vejce a cukr a vše jsme rozšlehali. Přimíchali jsme mouku a ostatní suroviny, těsto jsme nalili do formy, ozdobili ovocem a dali péct. Potom nám paní učitelka pustila video o sacharidech, bílkovinách a tucích. Když se koláč upekl, počkali jsme, až vychladl, nakrájeli jsme ho na kousky a snědli. Moc mi chutnal, úplně jsem se přejedla. Celý den byl super, moc jsme si to užili, vůbec jsme se neučili.“ (Petra Palánová)

„První zábavnou středu jsme strávili v kuchyňce. Někteří z nás se zároveň zapojili do akce šílené účesy. Rozdělili jsme se do skupinek, rozdali si recepty a připravili si potřebné suroviny a kuchyňské potřeby na pečení. V čase, kdy se dobroty v troubě pekly, jsme koukali na video o sacharidech, bílkovinách a tucích obsažených v potravinách. Když byly naše dobroty upečené, tak nám je paní učitelka vyfotila a my jsme je krájeli podle zlomků. Potom jsme společně naše výtvory snědli. Moc jsme si pochutnali. Nakonec jsme všechno nádobí umyli a uklidili kuchyňku. Akce se mi moc líbila, ani jsme nevěděli, že máme češtinu, přírodovědu, matiku a pracko.“ (Kristýna Hrnková)

Očima paní učitelky:

První hodina – pracovní činnosti. Naučili jsme se pracovat podle návodu, připravit si suroviny, odvážit potřebné množství, převádět jednotky hmotnosti, nastavit čas pečení (jednotky času).

Druhá hodina – přírodověda. Než se koláče upekly, povídali jsme si, jaké suroviny jsme do koláčů dávali, jaké v nich jsou živiny, k čemu nám jsou prospěšné. Pustili jsme si video (trávicí soustava, živiny).

Třetí hodina – český jazyk. Než koláče vychladly, napsali jsme pracovní postup pečení koláče.

Čtvrtá hodiny – matematika. Koláče jsme krájeli na čtvrtiny, osminy, sčítali a odčítali jsme zlomky, vymýšleli slovní úlohy. Nakonec jsme napsali vypravování o pohodové středě v kuchyňce.

Naučili jsme se toho opravdu hodně 😊.

Fotky z pohodové středy si můžete prohlédnout ZDE.

Autor: Mgr. Dana Rejlová

Zobrazení stránky: 0x