Pohádky čtené dětmi ze ZŠBT obletěly svět

08.07. 2021

Pohádky čtené dětmi ze ZŠ a MŠ Bílá Třemešná obletěly celý svět

Během podzimních měsíců loňského roku se naše škola zapojila do zahraničního projektu PODZIM S BOŽENOU NĚMCOVOU. Tento projekt neziskové organizace Czech IN Český dům Zürich vznikl ve spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského v Praze. Projekt podpořil Svaz spolků Čechů a Slováků ve Švýcarsku a Velvyslanectví České republiky v Bernu.

Bohatý celoroční doprovodný program pro děti a dospělé (workshopy, literární kroužek, výtvarné soutěže, „Čteni do ouška“ a cestu po stopách pohádek Boženy Němcové „Pohádkové údolí“) odstartovala vernisáž výstavy „Život a dílo Boženy Němcové“. Po celou dobu vernisáže provázely všechny přítomné pohádky čtené našimi dětmi, článek o projektu zveřejnily české noviny ve Švýcarsku (Zpravodaj).

Původním záměrem našeho zapojení do projektu bylo čtení pohádek Boženy Němcové českým dětem žijícím ve Švýcarsku (pod názvem „Čtení do ouška“). Vše perfektně klaplo a na webu neziskové organizace Czech IN Český dům Zürich na české děti ve Švýcarsku čekal náš dárek v podobě pohádek k poslechu. Moc nás potěšilo, že naše načtené pohádky brzy překročily hranice Švýcarska a mohly si je poslechnout české děti žijící v zahraničí po celém světě.

Pohádky čtené dětmi ze ZŠ a MŠ Bílá Třemešné si do svého archivu pro propůjčku k dalšímu vzdělávání a k dlouholeté studii vývoje četby mládeže vyžádalo také Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského v Praze.

Všem dětem, které se do projektu zapojily, děkujeme za perfektně odvedenou práci. Za pár let si některé děti řeknou: „Tuhle pohádku namluvila moje maminka (babička) 😊.“

Děkujeme.

Autor: Mgr. Dana Rejlová

Zobrazení stránky: 0x