Úspěch našich deváťáků v okresním kole dějepisné olympiády

20.01. 2020

Terka Nosková a Vojta Žižka zaznamenali v úterý 14. ledna v trutnovské ZŠ Komenského velký úspěch. Obsadili šesté a sedmé místo v okresním kole dějepisné olympiády a zcela reálně pomýšlejí na postup do kola krajského.

Po loňském nevydařeném ročníku jsme letos nejeli ,,na okres“ s obavami, ale s odhodláním vrátit naši školu na přednější příčky, kam v poslední době vždy patřila. To se nám beze zbytku povedlo.

Letošní téma nazvané Dlouhé století se loučí, ohraničené roky 1880 až 1920, poskytuje reálné šance hlavně žákům devátých tříd, kteří jako jediní dané téma již probrali. Jde o období čtyřiceti let s obrovskými zvraty v politice, ekonomice, vědě, kultuře, umění, sportu, módě, životním stylu vůbec. Mnoho podstatného se dělo ve světě, v Evropě i v českých zemích. Není vůbec jednoduché se ve všech těchto odvětvích orientovat a vyznat se v nich. Navíc bylo nutné už i na okresní klání pečlivě prostudovat také doporučenou literaturu.

Terka s Vojtou se však nezalekli a do přípravy se pustili s velkou pečlivostí. Hodně dlouhou dobu jim pomáhal i Dan Špůr. Bohužel pro nás letos kvůli premiérové účasti středních škol ve druhé kategorii do okresního kola postupovali jen nejlepší dva, a tak smolnou stopku tento fakt vystavil právě Danovi, který se umístil ve školním kole jen o půl bodu za Terkou! Jsem přesvědčen, že jinak jsme mohli mít úspěch ještě větší.

Zadání okresního kola tentokrát hodně přálo čtenářské gramotnosti a až nezvykle se drželo doporučené literatury. Většina otázek cílila na české dějiny ve Velké válce, tedy za 1. světové války. Tato kombinace byla pro naše zástupce výhodou. Kdo se zorientoval v textu, měl jistotu zisku mnoha bodů.

Jak to celé dopadlo? Z maximálního počtu 80 bodů získala Terka úžasných 66 bodů. Páté místo jí uteklo jen kvůli horšímu výsledku z rozstřelové otázky, která se týkala německého překladu názvů českých měst. Zisk téměř 83% je i na šesté příčce prostě skvělý. Vojtovi nebyla uznána odpověď TGM, měl ji napsat slovy, takže přišel o bod a získal ,,jen“ 65 bodů. S více než 80% je však i jeho sedmé místo více než krásné. Před námi se ocitli jen zástupci dvou velkých trutnovských základních škol a trutnovského gymnázia, všichni ostatní pak byli až za námi!

Velký dík patří za reprezentaci a nasazení oběma našim zástupcům! Trutnovský okres bývá z krajského hlediska jednoznačně nejvíce ,,natřískaný“. Je zde největší konkurence. Jak jinak si vysvětlit, že např. v Jičíně bychom s těmito body brali druhé a třetí místo? O to více je to

krásný výsledek, který nás, jak pevně věřím, posouvá zase po dvou letech až do Hradce Králové! V březnu nám držte pěsti! Pokud se zadaří, bude mít naše škola poprvé v novodobé éře v krajském kole dvojnásobné zastoupení!

Mgr. Jiří Lux

Autor: Tomáš Vlna

Zobrazení stránky: 0x